Vývoj nôh v prvých rokoch života 2. časť

Prinášame Vám pokračovanie článku o  vývoji nôh. Minule sme sa venovali obdobiu po pôrode a prvých mesiacoch dieťaťa. Teraz sa zameriame na etapu predškolského a školského veku (od 3 do 7 rokov). Prajeme príjemné čítanie! 🙂

  1. Etapa 2 – 3 roky

V danej etape dieťa už chodí bez pomoci.  Je viditeľná zmena v deformitách kolien. Nohy majú tvar do písmena “X”. táto skutočnosť vyvoláva u rodičov strach, ale nemusí, pretože je to v poriadku. Vo veku 3 rokov je možné stále pozorovať tukový vankúšik okolo oblúka členka.  Nadobúda to potom dojem plochých nôh.

  1. Etapa 4 – 5 rokov

Tukový vankúšik  zmizne približne vo veku 4 rokov. Až teraz je odhalený oblúk chodidla. Na základe chodidla môžeme takmer na 100 % určiť, či Vaše dieťatko má alebo nemá ploché nožičky. V prípade, že nie je vidieť oblúk je potrebné sa poradiť s pediatrom.

Bolesť v oblasti kolien môžu naďalej pretrvávať.  Tieto by však mali postupom času ustupovať, až úplne zaniknúť. Práve  vek 4  – 5 rokov je vhodný na začatie nosenia správnej obuvi. Treba si pamätať, že obuv má mať správnu oporu v oblasti päty.

  1. Etapa 6 – 7 rokov

Vo veku 6 rokov je už oblúk dobre viditeľný a správne postavený. Fyziologický valgus kolien by mal tiež zaniknúť.  Ak tak tomu nie je, bude potrebná návšteva ortopéda, ktorý bude skúmať, či sú u dieťaťa prítomné nejaké deformity.

Vo veku 7 rokov je už noha dieťaťa úplne ako u dospelého. Stabilizuje sa aj jeho chôdza.

Nohy sú dôležitou súčasťou  celého pohybového aparátu. Preto je dôležité venovať im patričnú starostlivosť (pravidelné meranie )  a pozornosť. Nie je dobré, aby dieťa nosilo príliš veľké a ani príliš malé topánky.   Ak ich starostlivosť zanedbáte u Vášho dieťatka, v budúcnosti to môže mať za následok problémy s chrbticou, kolenami, bedrami.  Netreba zabúdať na fakt, že detské nožičky rastú veľmi rýchlo a k tomu treba prispôsobiť aj veľkosť obuvi.

Chôdza naboso, napr. po tráve je najlepšia primárna prevencia pred deformitami nôh.

 

Keď dieťa začne chodiť, je čas na výber správnej obuvi na: https://www.kidocentrum.sk/produkt-kategoria/ortopedicka-obuv/memo-shoes/ .

Zdroj: https://memoinfo.pl/2019/05/07/rozwoj-dzieciecych-stop-cz-1/?fbclid=IwAR2FcMeQP8o9jb8qhfuM2TmLmm1d-mysNuQ4r885LubiEchcDAcOXrZf5dw