Prinášame Vám ďalší článok. Tento raz o vývoji detských nožičiek. Dočítate sa na čo si dávať pozor a  množstvo veríme, že užitočných informácii. Prajeme príjemné čítanie! 🙂

Nohy dieťaťa vyvolávajú často u rodičov pocit strachu. Niekedy nie je na to dôvod.

Nie je pochýb, že telo novorodenca sa diametrálne líši od tela dospelého človeka (vo veľkosti, konštrukcii tela…). Rodičia majú obavy, či sa ich dieťa vyvíja správne, či je všetko v poriadku. Inak to nie je ani v prípade nôh.

Preto je užitočné, aby ste vedeli ako sa vyvíja detská nožička v jednotlivých etapách Vášho dieťatka.

  1. Etapa Po pôrode a prvých mesiacoch života

V tejto etape je dôležité sledovať kolená, presnejšie či nedochádza k nejakým deformáciám. Charakteristickými znakmi prítomnosti deformít kolien sú: nohy majú tvar do písmena „O“, chodidlá smerujú dovnútra.  Prsty sú oproti sebe, čo môže vyzerať ako zakrivenie, ale nie je.  Taktiež zvýšený rozsah pohybu nôh je v poriadku. Dieťatko môže pohybovať každým prstom samostatne a ťahať nožičky k brušku.

Do 1 roka nezabúdajte na to, že nohy Vášho dieťaťa by mali mať čo najviac slobody. Počas teplých dní nechajte dieťa chodiť bosé. V chladnejších dňoch sa používajú namiesto topánok protišmykové ponožky. V zime sa zase používajú ponožky, ktoré neobmedzujú pohyb.

  1. Etapa 10 mesiacov

Toto obdobie je dôležité, pretože sa dieťa snaží začať chodiť. Nemali by ste ich do toho nútiť.  Ak to dieťa neurobí samo, znamená to, že svaly nôh nie sú na chodenie ešte pripravené.  Keď ho budete nútiť do chôdze môže to urobiť viac škody ako úžitku. V prípade, že dieťatko sa nezačne stavať na nohy do 17 mesiacov, je dobré sa poradiť s pediatrom.

Technika chôdze by taktiež nemala byť príčinou obáv rodiča. Nemožno očakávať, že dieťa bude správne chodiť okamžite. Potrebuje na to čas. Charakteristické pre chodenie v tomto období: ohýbanie bedrového a kolenného kĺbu, čo sa prejavuje v širokom rozstupe nôh. Taktiež sa dieťa učí udržať rovnováhu.

Počas prvých krokov je prítomný fyziologický varus, čo sa prejavuje vo forme tukového vankúšika okolo oblúka členka.  Postupom času tukový vankúšik sám zmizne.

Keď dieťa začne chodiť, je čas na výber správnej obuvi na: https://www.kidocentrum.sk/produkt-kategoria/ortopedicka-obuv/memo-shoes/ . 🙂

Zdroj: https://memoinfo.pl/2019/05/07/rozwoj-dzieciecych-stop-cz-1/?fbclid=IwAR2FcMeQP8o9jb8qhfuM2TmLmm1d-mysNuQ4r885LubiEchcDAcOXrZf5dw